Hans Pietersen

Tillandsia

Het plantengeslacht Tillandsia van de bromeliafamilie (Bromeliaceae) telt meer dan 500 soorten en komt uit de bossen, woestijnen en bergen van Midden- en Zuid-Amerika, Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. De meeste Tillandsia’s hebben geen of nauwelijks wortels en groeien op bomen (epifytisch) of rotsen (lithofytisch).Eén van de bekendste Tillandsia soorten is de Tillandsia Usneoides (Spaans mos).

De dunbladige groene vormen groeien in regenachtige gebieden, en de dikkere grijsbladige in drogere gebieden. Water en voedingsstoffen worden via de schubben op de bladeren opgenomen uit de lucht (stof, regenwater).

Tillandsia’s planten zich in hun natuurlijke omgeving voort via zaad, ze vormen echter ook zijscheuten die als ze groot genoeg zijn kunnen worden verwijderd en alleen verder kunnen groeien. Als je ze laat zitten ontstaan op den duur enorm dikke bossen van jonge en oude planten.

De bloemen kunnen erg mooi zijn, maar zijn in de regel niet erg groot.

Meestal kweekt men Tillandsia’s in een kas/serre, maar in de huiskamer doen ze het ook goed.

De Tillandsia is bovendien een milieuvriendelijke plant. Hij wordt niet bespoten met bestrijdingsmiddelen daar hij weinig vatbaar is voor ziektes en ongedierte.

Verzorging

Licht: In de zomer staan Tillandsia’s het beste in indirect of enigszins afgeschermd zonlicht. ‘s Winters is volle zon ook goed. In een niet al te natte zomer hangen ze graag buiten.

Lucht: Frisse, bewegende lucht is ideaal

Water: Geef Tillandsia’s bij voorkeur handwarm regenwater, tenzij het leidingwater erg zacht is. Het is zaak de planten niet al te nat te houden daar ze kunnen gaan rotten. In de winter is 1x sproeien in de maand voldoende, in de zomer 1x per week het kan wat vaker maar hoeft niet. In een lichte badkamer (met raam) waarin wordt gedoucht is de luchtvochtigheid vaak zo hoog dat de planten daar meestal weinig zorg nodig hebben, afgezien van af en toe wat sproeien.

Temperatuur: Tillandsia’s zijn niet erg kieskeurig qua temperatuur. Deze kan schommelen tussen de 10 en 32 graden Celsius. Bij lagere temperaturen kunnen ze echter minder vocht verdragen. Wel moet je rekening houden met de verhouding van licht en temperatuur. ‘s winters is er onder onze omstandigheden over het algemeen weinig licht en is een te hoge temperatuur funest. Hang ze dan liever wat kouder en lichter op, bv. voor een raam zonder centrale verwarming er onder.

Voedsel: Voeg af en toe een beetje orchideeën of speciale bromeliamest aan het water toe. Tillandsia’s groeien echter zeer langzaam en te veel voedsel kan schadelijk zijn.