Hans Pietersen

Anthurium Scherzerianum

Teelt informatie

Wordt geleverd aan klanten die uitgangsmateriaal bij ons kopen.

Anthurium

Het plantengeslacht Anthurium behoort tot de familie van de Araceae, oftewel de Aronskelkachtigen. De Anthurium behoort tot de subfamilie Pothoideaeen de orde van de Anthurieae.  Het geslacht Anthurium is met zo’n 900 soorten het grootste geslacht van de Araceae-familie. De bekendste soorten zijn de Anthurium Scherzerianum en de Anthurium Andreanum.

In 1857 werd, vanuit Costa Rica, de eerste Anthurium Scherzerianum vanuit Costa Rica ingevoerd door de Arts Karl von Scherzer. De oorsprong van de Anthurium ligt in Zuid- en Midden-Amerika.

Iets wat alle Araceae gemeen hebben is de typisch bekervormige bloeiwijze; de Aronskelk. Deze bestaat uit een schutblad en de kolf, waarop de eigenlijke bloemetjes zitten. Deze bloemetjes zijn tweeslachtig, eerst bloeit de bloem vrouwelijk en een aantal weken later bloeit ze mannelijk(stuifmeel), dit om zelfbestuiving te voorkomen. De Anthurium Scherzerianum heeft na 8-9 maanden dan besjes gevormd op de kolf waarin 4 zaadjes gevormd kunnen zijn. Na het zaaien is de totale teeltduur zo’n 12-18 maanden, afhankelijk van de potmaat en soort.

De huidige vermeerdering van Anthurium gebeurd niet meer via zaaien maar via de In-vitro vermeerdering. Alleen de veredeling, het kruisen van verschillende planten teneinde en betere, mooiere, andere kleur, sterkere enz. Anthurium te verkrijgen, gebeurd nog via zaaien. De daaruit geselecteerde planten kunnen via vermeerdering(klonen) in een laboratorium snel tot grotere partijen vermeerderd worden.

Verzorging

Licht: Alleen in de winter direct zonlicht, verder is een raam op het noorden ideaal voor een Anthurium , een plant die in de natuur vooral in de halfschaduw groeit.

Water: Anthurium Scherzerianum mag nooit in een plas water staan, korte tijd dompelen en daarna goed laten uitlekken is iets wat wel goed is.  In de winter zeker matig water geven, in de zomer bij hogere temperaturen niet laten uitdrogen omdat dit wortelschade kan opleveren. Af en toe wat sproeien kan zeker in de zomer geen kwaad.

Grond: Anthurium verlangt een luchtig grondmengsel, zodat de wortels voldoende contact met lucht houden.

Temperatuur: kamertemperatuur is prima voor Anthuriums, in de winter mag de temperatuur wat lager. Sommige soorten reageren erg goed op een rustperiode van 6-8 weken met een temperatuur van 12-15 graden Celsius, zonder mest en een iets drogere potgrond. Wanneer de planten dan weer warmte en mest krijgen bloeit de plant binnen een aantal weken uitbundig met grotere bloemen als normaal.

Voedsel: Voeg af en toe een beetje kamerplantenmest aan het water toe. Anthuriums hebben weinig mest nodig dus bemest met mate, te veel voedsel is schadelijk.